Couch9 is a modern 11-story luxury apartment building in the heart of Portland’s Pearl District.

Ohm Systems, LLC. worked closely with local developer Urban Asset Advisors and Vallaster Corl Architects to seamlessly incorporate advanced audio/video technology into the refined design found throughout the amenities spaces at Couch9.

On the ground floor, the leasing office features large fir timber benches complemented by a striking slatted wood ceiling .Ohm Systems installed recessed ceiling speakers from Sonance with square grilles to complement the sleek recessed lighting. Background music content and volume is easily controlled using a wifi-enabled tablet or smart phone.

Also on the ground level is the Wine Room, where tenants have access to a host of streaming video services through AppleTV, as well as cable television, all while sipping their favorite vintage. High-quality sound comes courtesy of a custom James sound bar speaker, integrating seamlessly with a Sony 65” 4K television for a clean appearance.  There is even an in-wall subwoofer hidden in the wall to add realism to movies and sporting events. The entire system is controlled via a full-color in-wall touch screen keypad. Touchscreens were used throughout Couch9 to ensure a simple, trouble-free user interface.

The second floor fitness room features a Sony 55” 4K television, AppleTV and Monitor Audio soundbar speaker to help get your blood pumping.

The crown jewel of Couch9 is the 11th floor Club Room and roof top deck, featuring a stunning view. Featuring 7.1-channel surround and a 75” 4K television. The Club Room as well-suited for parties, private events, or just watching the game on Sunday. The 75” television is mated to a custom-width James sound bar speaker for a clean, integrated appearance. An in-wall subwoofer ensures powerful audio performance without any visual clutter. All equipment is securely mounted in a wall-mounted rack located in the adjacent electrical closet to prevent unauthorized access.

Outdoor speakers are discretely installed on the roof deck to enhance the ambiance without drawing unwanted visual attention.

Danielle Witt